Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Εθισμός...στο facebook!

Η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο εύκολη. Ένα από αυτά τα δημιουργήματα της τεχνολογίας είναι και ο υπολογιστής. Όταν τον κατασκεύασαν απλά έκανε αριθμητικές πράξεις. Τώρα μαζί με το ιντερνετ έχουν γίνει το δεξί χέρι όλης της ανθρωπότητας. Ακόμη και σε ένα σπίτι να πας δεν έχουν μόνο ένα υπολογιστή ,αλλά τόσους όσα είναι τα μέλη της οικογένειας. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και μια σελίδα επικοινωνίας το facebook. Στην αρχή ήταν για να επικοινωνούν και να ανταλλάσουν μηνύματα φοιτητές μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Τώρα έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο η ιστοσελίδα.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα ,οι περισσότεροι πλέον έχουν λογαριασμό στο facebook. Άγνωστοι ,γνωστοί, φίλοι, κολλητοί, συγγενείς ακόμη και όλη η οικογένεια έχει λογαριασμό. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί και να μην φτιάξει την δική του σελίδα που θα προβάλει τον εαυτό του μέσα από φωτογραφίες, θα δημοσιοποιεί τα συναισθήματα του, θα μιλάει ταυτόχρονα με όλους τους φίλους του. Διασκέδαση, επικοινωνία, ψυχαγωγία διαφήμιση και παιχνίδια για όλα τα γούστα , όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικονική πραγματικότητα του facebook.

Όμως, η συχνή και καθημερινή χρήση του υπολογιστή και συγκεκριμένα το facebook κάνοντας log in-δηλαδή σύνδεση- όλο και περισσότερες ώρες την μέρα βάζουν τον χρήστη σε μια κατάσταση εθισμού ,χωρίς να καταλάβει ότι έχει εθιστεί και χρειάζεται απεξάρτηση. Έχει αφοσιωθεί τόσο πολύ που δεν καταλαβαίνει πόσες ώρες έχει σπαταλήσει μπροστά από μια οθόνη… Περνούν οι ώρες και αυτός παραμένει εκεί καρφωμένος δεν τον ενδιαφέρει αν ξημέρωσε και ακόμη κάθεται από το προηγούμενο βράδυ, αρκεί να παίρνει την πλασματική του ευχαρίστηση. Αρχίζει και ξεφεύγει από την αληθινή πραγματικότητα. Έχει κατασκευάσει ένα ψεύτικο κόσμο που δεν έχει να του προσφέρει στην ουσία τίποτα, χάνοντας την ουσιαστική επαφή με τους γύρω του… Περιπλανιέται σε φωτογραφίες φίλων του , στα προφίλ των συγγενών του βλέποντας και διαβάζοντας ανούσια πράγματα. Θέλει να καταπολεμήσει την μοναξιά που νοιώθει μέσα του μέσα από ένα ψυχρό ‘κουτί’. Άραγε θα μπορέσει ποτέ να του προσφέρει και να νοιώσει συναισθήματα από τη μηχανή; Έχει αφεθεί ολοκληρωτικά μέσα του και όταν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που ζει είναι μια ψευδαίσθηση χάνει τον κόσμο γύρω του. Καταρρέει…

Τελικά, η τεχνολογία μπορεί να μας κάνει ευκολότερη τη ζωή , αλλά ταυτόχρονα όσο θα εξελίσσεται τόσο θα καταστρέφει και το «είναι» των ανθρώπων μέσα από μια μηχανή… Αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό που είμαστε όλα τα πράγματα στη ζωή μας πρέπει να τα κάνουμε με μέτρο, χωρίς να χάνουμε την ψυχή μας σε φθηνά πράγματα.

2 σχόλια:

  1. Είναι στον άνθρωπο πως θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και κατά πόσο θα επηρεαστεί από αυτήν, σε σημείο να εθιστεί. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν καταστρέφει απαραίτητα το "είναι" των ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι που με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν και επικοινωνούν ευκολότερα και καλύτερα με τους συνανθρώπους τους, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Συμφωνώ ότι η χρήση του κάθε πράγματος πρέπει να γίνεται με μέτρο, άρα η τεχνολογία και συγκεκριμένα το Facebook, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν κρίνονται απαραίτητα (είτε για ψυχαγωγία, ώσπου να κορεστεί η ανάγκη, είτε για επικοινωνία κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω με αυτο που λες οτι ο καθε ανθρωπος επιλεγει πως θα χρησιμοποιησει την τεχνολογια και ποσο θα επηρεαστει.Υποσυννειδητα ομως μπορει να συμβει να εθιστει χωρις να το καταλαβει εξαρχης.Η τεχνολογια παντα θα βοηθαει πολυτιμα οσο θα εξελισσεται...Οσο για το ''ειναι'' των ανθρωπων και αν το καταστρεφει ,το πηρα σαν ευρητερη εννοια..Ολα χρειαζονται αλλα με μετρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή