Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ένα τσιγάρο που ανάβει.

Δεν θα σας πω ψέματα έζησα και εγώ μια εποχή απολαμβάνοντας τον καπνό μου να ανεβαίνει στον ουρανό. Το τελευταίο καιρό είμαι μετρημένος, πολύ μετρημένος και αυτό το κείμενο το ξεκινώ με την ελπίδα να μετριάσω και το δικό σας πάθος για ένα τσιγάρο που ανάβει.


Στάση πρώτη. Εφηβεία. Το τσιγάρο για τους νέους είναι μαγκιά, είναι ένα είδος επανάστασης· Για κάποιους άλλους λειτουργεί ως μοχλός ένταξης τους σε διάφορες ομάδες, αλλά και για να μην αισθάνονται αποκομμένοι από τις παρέες τους, με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, γίνονται περισσότερο αρεστοί. Κάποιοι άλλοι αρχίζουν με αυτό τον τρόπο να μιμούνται γονείς ή δάσκαλους ή να προσπαθήσουν με τον τρόπο αυτό να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν ενώ για κάποιους άλλους το τσιγάρο αντιπροσωπεύει το Ροκ.

Το τσιγάρο κάποτε ήταν προέκταση στα χέρια των πρωταγωνιστών σε μεγάλες Χολιγουντιανές ταινίες και όχι μόνο. Ο άντρας καπνίζοντας γινόταν πιο άντρας και η γυναίκα πιο γυναίκα· Το τσιγάρο σε αυτούς πρόσθετε δυναμικότητα, στυλ και φινέτσα τόσο στο αρσενικό όσο και στο θηλυκό. Ο σκληρός σε όλες σχεδόν τις ταινίες του Humphrey Bogart πέθανε από το τσιγάρο, ο Walt Disney ο μεγάλος αυτός δημιουργός πέθαινε και εκείνος από καρκίνο στον πνεύμονα (αποτέλεσμα του τσιγάρου), ο Fidel Castro που όλοι τον έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με ένα πούρο στο χέρι δεν χρειάζεται να σας πω το τέλος του είμαι σίγουρος ότι το φαντάζεστε, και η Μελίνα Μερκούρη φανατική του καπνίσματος πέθανε και εκείνη από καρκίνο στα πνευμόνια.

Μέχρι και τα cartoon πολύ παλιά κάπνιζαν, δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο Λούκι Λούκ έχει σε όλα του τα επεισόδια ένα στάχυ να μασά στο στόμα του; θα σας πω εγώ, κάνει απεξάρτηση ο καουμπόι της δύσης, αν ανατρέξετε στην δεκαετία του εβδομήντα θα τον δείτε να κάνει τσιγάρο και μάλιστα στριφτό. Ακόμα και ο γάτος με το ποντίκι κάπνιζαν ο Τόμ και Τζέρι, μετά όμως το έκοψαν μαχαίρι. Σήμερα καπνίζουν μόνο οι κακοί ο Μαύρος Πίτ και η εκείνη η κυρία με τις γούνες, η αντί-οικολόγος που είχε παράνοια με τα σκυλιά Δαλματίας… ναι!, η Κρουέλα. Μακάρι όμως να κάπνιζαν μόνο οι κακοί το πρόβλημα σχεδόν θα είχε λυθεί…

Ο Γιάννης Κότσιρας, λέει: Στο τσιγάρο που κρατώ, στον ένα μου Θεό να μη δώσει να ξημερωθώ( Προφανώς ο άνθρωπος περνά μεγάλη ερωτική απογοήτευση και προσπαθεί με το τσιγάρο να απαλύνει τον πόνο του , μόνο που δεν σκέπτεται τις συνέπειες…), ο Σωκράτης Μάλαμας, λέει: Τσιγάρο ατέλειωτο βαρύ η μοναξιά μου, μοιάζει γυναίκα κουρασμένη απ' το δρόμο, ρίχνει το γέλιο της και κάθεται κοντά μου, κερνάει τα επόμενα και με χτυπάει στον ώμο (Tο τσιγάρο είναι φίλος, είναι κολλητός, είναι αδελφός και σύντροφος των μοναχικών ανθρώπων, για εκείνους είναι μια συντρόφια είναι μια καύτρα* σε ένα δωμάτιο βυθισμένο στο σκοτάδι).

Οι επιπτώσεις αυτού του πάθους, στην υγεία όμως είναι ραγδαίες. Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο έχει αποτέλεσμα πολλαπλές παθήσεις, κλίνει τα πνευμονία και τα γεμίζει με πίσσα αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έμφραγμα. Το χρόνιο κάπνισμα εμφανίζει στην μέση ηλικία, καρκίνο στον πνεύμονα που μόνο με ένα θαύμα μπορεί να καταπολεμηθεί. Οι νέοι και οι νέες πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Τα αγόρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την εφηβεία κιόλας με τα χέρια και τα δόντια τους (κιτρίνισμα) για τις κοπέλες το πρόβλημα είναι σοβαρότερο αφού χαλάει η επιδερμίδα και το δέρμα τους ξηραίνει. Τέλος, ας γυρίσουν στο παρελθόν και ας σκεφτούν πως αντιμετώπιζαν το κάπνισμα σε μικρότερη ηλικία και τι έλεγαν στους γονείς τους. Και ας αποφασίσουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και την υγεία τους.


* Η διαδικασία της ρουφηξιάς ή τζούρας προκαλεί ρεύμα αέρα από το καιόμενο τμήμα του τσιγάρου –καύτρα- με αποτέλεσμα να «φωτίζεται» το καιόμενο τμήμα και έτσι η καύση του προχωρά σταδιακά προς το άκρο από το οποίο το τσιγάρο κρατείται.

1 σχόλιο:

  1. Πες τα Τάσο για το βρωμοτσίγαρο!
    Κάποτε που το τσιγάρα Marlboro διαφημίζονταν από έναν cowboy της Άγριας Δύσης, όλοι έτρεξαν αμέσως να καπνίσουν. Αυτός ο cowboy όμως, πέθανε από καρκίνο (λόγω του τσιγάρου) και αποδείχτηκε ότι ήταν και Gay (πρότυπο σου λέει μετά). Αφήστε έξω από την πολύτιμη ζωή σας το τσιγάρο και ζήστε! Κάθε τσιγάρο σας αφαιρεί πέντε λεπτά από τη ζωή σας! Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και να σκεφτεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή