Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ο χειμώνας και η σούπα.


Ο χειμώνας που περιμέναμε άργησε, αλλά ήρθε αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσο θα μείνει. Το Σάββατο τα βόρεια της Αττικής ξύπνησαν στα άσπρα, ενώ το χιόνι ήταν πυκνό και στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας. Μάλιστα τα βουνά της Αττικής στρώθηκαν με παχύ στρώμα χιονιού, σε βαθμό που έκλεισε ο δρόμος για το τελεφερίκ. Μάλιστα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής η τροχαία απαιτεί τη χρήση αλυσίδων.
Η κακοκαιρία, όχι απαραιτήτως με χιόνια, πλήττει όλη τη χώρα. Και ο καιρός είναι όντως δύστροπος: χιονίζει στην Κρήτη, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα όμως δεν είναι ούτε ο χειμώνας ούτε η κακοκαιρία το θέμα είναι αυτό κόλλημα των μεγαλυτέρων, αυτή η μαλακισμενη παράδοση που κρατεί από παλιά ότι δηλαδή άμα πιάσει γερό κρύο επιβάλλεται το μεσημεριανό σου να είναι σούπα, όχι μια συγκεκριμένη σούπα οπoια σούπα θες, θες του ψαρά , θες ντοματόσουπα, θες κρεμμυδόσουπα, θες μοσχαρόσουπα, σούπα να ‘ναι κι ο,τι να’ναι!

Εντάξει δέχομαι ότι είναι ζεστή και τραβιέται μια πολύ κρύα μέρα αλλά πρέπει ΠΑΝΤΑ όποτε θα κάνει κρύο να πιεις αυτό το πράμα;; που αν μπεις στην διαδικασία και το σκεφτείς καλά, θα καταλάβεις ότι αυτό δεν είναι φαγητό στην ουσία είναι νερό με λεμόνι και ρύζι, σιγά το πράμα που το λένε και φαί αυτό το βάζεις σε ένα ποτήρι πετάς και το καλαμάκι σου μέσα και το πίνεις για να ζεσταθεί το μέσα σου αλλά όχι για να χορτάσεις, και να πεις ότι έφαγα.

Και πέφτω πάνω σε ένα κείμενο από το περιοδικό Vita και ακουστέ τι λένε οι άνθρωποι:

Τέσσερις λόγοι για να τρώμε σούπες.

1 Eίναι εύληπτες, αφού δεν απαιτούν μάσηση (δηλαδή όσοι βαριέστε να φοράτε τις μασέλες η σούπα σας προσφέρει ένα είδος ελευθερίας, αφού δεν χρειάζεται να έχεις δοντάκια για να φας!), και γι’ αυτό αρέσουν στα παιδιά (ποια παιδιά;; ρε παιδιά;), αλλά και σε πολλούς μεγάλους (έτσι να το διευκρινίζουμε). Προτείνονται για ασθενείς, αλλά είναι ιδανικές και για πρώτο πιάτο σε τραπέζια (ασχολίαστο).

2 Στην πλειοψηφία τους είναι εύπεπτες και ελαφριές (όσοι έχετε πρόβλημα με την τουαλέτα δεν πα να φάτε και την χύτρα του Οbelix, τσάμπα!). Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους προτείνονται σε άτομα που δεν μπορούνε να φάνε βαριά λόγω προβλημάτων υγείας.

3 Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, επειδή τα υδατοδιαλυτά συστατικά των τροφίμων παραμένουν στο ζωμό της σούπας. Oι βιταμίνες B και C και τα ανόργανα στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, κάλιο, νάτριο) είναι υδατοδιαλυτά, οπότε και ο ζωμός της σούπας είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά (όπα-οπα το χοντραίνει τώρα στην κυριολεξία… εμ θα το φάω με βαριά καρδία εμ θα πάρω και θερμίδες; Και δεν τρώω κάνα παιδάκι <<στη Νεδα>> να ευχαριστηθώ το πιάτο μου και οι θερμίδες; ρίχνεις ένα τρέξιμο την άλλη μέρα και τις χαιρετάς από μακριά).

4 Eίναι υγιεινές, γιατί είναι βραστές και δεν υπάρχει τσιγάρισμα, τηγάνισμα, πανάρισμα κλπ. Oρισμένες νοικοκυρές συνηθίζουν να τσιγαρίζουν κάποια από τα υλικά πριν τα βράσουν, αλλά αυτό προσθέτει μόνο λίγη νοστιμιά, ενώ επιβαρύνει το γαστρεντερικό, μας δίνει επιπλέον θερμίδες και σκόπιμο είναι να αποφεύγεται (αυτό σε πείραξε εσένα το ότι θα πιω νερό με λεμόνι και ρύζι και θα πάρω και θερμίδες σου φαίνεται εντάξει;).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου